Cookie Consent by Free Privacy Policy website

A parker története

Merüljön el egy gazdag történelemben, és fedezze fel több mint 130 év legemlékezetesebb és
legmeghatározóbb pillanatait, amelyek formálták a Parkert ma.

Az innovatív ötletek történelmi portfóliójával és a világ legszembetűnőbb tollaival
fedezze fel a Parker örökségét alkotó igazi ikonokat.

A Parker több mint 130 éve úttörő szerepet tölt be az egyedi stílusú és világhírű kidolgozású, kiváló tollak innovációjában. Fedezze fel hosszú történelmünket, gazdag örökségünket és fedezze fel a jövőbeli tollak választékát.
1888

George Safford Parker, egy távírás tanár az Egyesült Államokbeli Wisconsin állam Janesville nevű városában elkészít egy "jobbfajta tollat", mivel már belefáradt a diákok töltőtollának szerelésébe. Egy évvel később szabadalmaztatja, s elkezdi gyártani.

Eközben a nagyvilágban...

Bánki Donát és Csonka János kísérleteket végez a belsőégésű motor hazai gyártásához. John Dunlop bemutatja a nyilvánosság előtt az első, gyakorlatban használható pneumatikus gumiabroncsot.

1889

George Parker első szabadalmát alkalmazzák az új toll és a tintatovábbító rendszernél.

Eközben a nagyvilágban...

A párizsi világkiállítás alkalmából elkészül az Eiffel-torony. Mayerlingben öngyilkosságot követ el Rudolf főherceg trónörökös, Ferenc József és Erzsébet királyné egyetlen fia.

1892

George Parker és egy helyi biztosítási ügynök, W.F. Palmer partnerek lesznek és létrehozzák a Parker Toll Vállalatot Janesville-ben.

Eközben a nagyvilágban...

Ferenc József a magyar fő- és székváros rangjára emeli Budapestet a koronázás 25. évfordulója alkalmából. Az Osztrák-Magyar Monarchián belül az ezüst forintot felváltotta az aranyalapú papírpénz, a korona. Rudolf Diesel szabadalmaztatja a róla elnevezett motort.1894

Parker szabadalmaztatja a "Szerencse Ív" nevű tintatovábbító rendszert a tollánál, s ezzel az egyik legfőbb versenytárs lesz a rendkívül gyorsan fejlődő töltőtoll gyártás területén. A tintatovábbító rendszert úgy tervezték, hogy visszaszívja a tintát a tintatárolóba egy hajszálcsöves megoldással, amikor a toll a tulajdonosának zsebében fejjel fölfelé áll. Ez volt a gyár legfőbb terméke az 1920-as évekig.

Eközben a nagyvilágban...

Torinóban 45 évi emigráció után meghal Kossuth Lajos, Budapesten temetik el. Londonban felépül a Tower-híd.

1898

A "rácsúsztatós" külső tollsapka szabadalmaztatása.

Eközben a nagyvilágban...

A Curie házaspár felfedezi a polóniumot és a rádiumot. Erzsébet királyné merénylet áldozata lesz.

1899

Az Egybefüggő Töltőtoll szabadalmaztatása. A Parker Egybefüggő Töltőtollat használják a békeszerződés aláírásánál az Egyesült Államok és Spanyolország között december 10-én.

Eközben a nagyvilágban...

Megalakul a Ferencvárosi Torna Club. Carl Zeiss optikai távmérőt tervez.1900

Az Arany Filigrán Szerencse Ív nevű tollak megjelennek. Ezenkívül Parker szabadalmaztatja a kúpos biztosítót a tollsapka belső felén, hogy az minél jobban illeszkedjen.

Eközben a nagyvilágban...

Elkészül a Margit hídról a Margitszigetre vezető lejáró. Az Egyesült Királyságban az új évszázad egy súlyos influenzajárvánnyal köszönt be. Ferdinánd Zeppelin gróf léghajója felszáll a levegőbe.

1903

Parker első tengerentúli képviselete megalakul Skandináviában.

Eközben a nagyvilágban...

Felavatják Budapesten az Erzsébet hidat. A Wright fivérek sikeresen végrehajtják az első kormányozott motoros repülést az USA-ban.

1904

Parker első mechanikus tintatöltő rendszere kifejlesztésre és gyártásra kerül. Egy gumitömlő segítségével tartja meg a tintát.

Eközben a nagyvilágban...

Befejeződött a budapesti Országház építkezése. Tengeri csatával kitör az orosz-japán háború. Az USA-ban és Németországban egymástól függetlenül felfedezik az ofszetnyomást.1905

Kifejlesztik a "lándzsafejű" tintatovábbítót.

Eközben a nagyvilágban...

Budapesten felszentelik a Bazilikát.Einstein nyilvánosságra hozza speciális relativitáselméletét. Oroszország megsemmisítő vereséget szenved Japántól. A szentpétervári "véres vasárnap"-pal megkezdődik az orosz forradalom.

1907

Parker piacra dobja az Ezüstötvözetű és az Arany Kígyó tollakat.

Eközben a nagyvilágban...

Megjelenik Molnár Ferenc "A Pál utcai fiúk" című regénye. Az általános titkos választójog érdekében közel százezer munkás tüntet Budapesten

1911

A továbbfejlesztet Szerencse Ív nevű tintatovábbító rendszert szabadalmaztatják.

Eközben a nagyvilágban...

Budapesten megnyílik az új Párisi Nagy Áruház. Megalakul a Vasas Sportegyesület. Az első magyar filmkészítő vállalat, a Hunnia Filmgyár megalakítása. Roald Amundsen megelőzi Robert Scott kapitányt, s ezzel ő éri el elsőként a Déli Sarkot.1912

Parker legyártja az első biztonsági csavaros tollkupakot, amit Jack Knife-nak nevez el.

Eközben a nagyvilágban...

A Titanic nevű brit luxushajó elsüllyed első útján, miután Új-Foundland-nál jéghegynek ütközött. Ferenc József budapesti látogatásakor a munkások tüntetnek a köztársaságot éltetve, s általános választójogot követelve.

1913

Aranykarikákat helyeznek el a "női" tollak tetején, hogy egy szalagot tudjanak odaerősíteni. Ezt az elképzelést több mint hatvan évvel később módosítják és hatalmas sikerrel újra bevezetik.

Eközben a nagyvilágban...

Henry Ford amerikai autógyáros üzembe helyezi az első szerelőszalagot. Budapesten megjelennek az autótaxik.

1916

Bevezetik a nyomógombos töltőtollat, s szabadalmaztatják a zsebcsiptetőt.

Eközben a nagyvilágban...

Folyik az I. világháború. Az osztrák-magyar csapatok támadást indítanak az olasz fronton. Románia hadat üzen az Osztrák-Magyar Monarchiának, s betör Erdélybe. Schönbrunnban meghal I. Ferenc József, trónra lép IV. Károly.1917

Az USA Háborús Minisztériuma szerződést köt George Parkerrel az egyedülálló "Lövészárok Tollal" kapcsolatban, s így a katonák hordozható tintatollat kapnak, hogy a csatamezőn is tudjanak levelet írni. Előtérbe kerülnek a fekete pigment tinta labdacsok, amik a vizet tintává alakítják a toll hüvelyén belül.

Eközben a nagyvilágban...

Az USA az antanthatalmak oldalán belép a háborúba. Pétervárott megkezdődik a polgári demokratikus forradalom, s novemberben győzelmet aratnak a bolsevikok.

1918

Az éves forgalom meghaladja az 1 millió márkát.

Eközben a nagyvilágban...

Az antanthatalmak támadása megindul Szovjet-Oroszország ellen. Október végén győz az "Őszirózsás forradalom". A Hasbsburg Birodalom felbomlása. Befejeződik az I. Világháború. Magyarország köztársasági elnöke Károlyi Mihály.

1919

A Parker vállalat egy új, ötszintes épület megépítésébe kezd Janesville-ben.

Eközben a nagyvilágban...

A magyar államterület szétesése - Trianoni békeszerződés. Kikiáltják a Magyar Tanácsköztársaságot vezéregyénisége Kun Béla. "Dicsőséges 133 nap" után külföldi katonai beavatkozás megdönti a Tanácsköztársaságot. Horthy Miklós ellentengernagy a Magyar Nemzeti Hadsereg fővezére.1933

Parker továbbfejlesztett tömlőnélküli töltő mechanizmusát bemutatják a nyilvánosság előtt, az átlátszó Parker "Vacumatic"-on. Az új toll roppant sikeresnek bizonyul a laminált gyöngyházszerű tollházával és az elegáns új Nyíl végű zsebcsiptetőjével, ami a Parker leghíresebb cégjelévé válik. A "Vacumatic" tintakapacitása több, mint kétszerese a "Duofold"-énak, ugyanolyan méretet alapul véve. A "Vacumatic" lesz a Parker legsikeresebb terméke a következő 12 évben.

Eközben a nagyvilágban...

Adolf Hitler kancellárként átveszi a hatalmat a Német Birodalomban. Gömbös miniszterelnök látogatása Németországban, Berlinben Hitlerrel tárgyal. A vezető politikusok nézetei szerint biztosítani kell a németek támogatását az "országgyarapításhoz", de nem sodorni bele az országot Hitler oldalán a várható háborúba.

1937

A vállalat alapítója, George Parker meghal. Hagyatéka, a világhírű tollmárka már ekkorra meghatározó nyomot hagy az írás világában.

Eközben a nagyvilágban...

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért. A Szálasi vezette nemzetiszocialista Nemzeti Akarat Párt betiltása. Év vége felé Magyar Nemzetiszocialista Párt néven egyesülnek a szélsőjobboldali pártok Szálasi Ferenc vezetésével.

1941

A híres Parker 51-est piacra dobják, Parker 51. születésnapja alkalmából. Ez lesz a vállalat számára minden idők legsikeresebb terméke. A világ egyik legjobban megtervezett használati cikkeként emlegetik. Úgy tervezték ezt a fényes profilú, "Lucite” hüvelyű tollat, hogy ellenálljon a tintában levő alkáliák korróziós hatásának.

Eközben a nagyvilágban...

A második világháború közepén járunk, a "Blitz Krieg" (Gyors Háború) időszaka ez. A német hadsereg hadüzenet nélkül megtámadja a Szovjetuniót. Magyarország belép a háborúba, hadat üzen a Szovjetuniónak.1945

Parker tollat használnak a német és olasz csapatok kapitulációjáról szóló szerződés aláírásánál Északnyugat Olaszországban. Dwight D. Eisenhower tábornok a saját Parker 51-ét használja a Fegyvernyugvás aláírásánál, ami a második világháború végét jelöli az európai fronton. A USS Missouri fedélzetén a Tokiói-öbölben Douglas MacArthur tábornok a saját húszéves Parker Duofold-ját használja a fegyvernyugvási szerződés aláírásánál, ami a Csendes óceán térségében vet véget a háborúnak.

Eközben a nagyvilágban...

A Vörös Hadsereg elfoglalja Pestet, a németek felrobbantják a még álló Duna-hidakat. A II. Világháború vége: Magyarország számára április 4, Európa számára május 9, az egész világ számára Japán fegyverletételével – szeptember 2. Hitler, Mussolini, Goebbels halála. Augusztusban két Japán várost ér atomtámadás az amerikaiak részéről

1948

A Parker 21-et piacra dobják az USÁ-ban, hogy megszerezzék a piac alacsonyabb fizetőképességű rétegét is. Bejelentik a Szuperkróm permanens tinta gyártását, ami ötféle színben kapható.

Eközben a nagyvilágban...

A nagyüzemek, egyházi iskolák államosítása Magyarországon. A Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem felállítása. Az úttörők birtokba veszik a csillebérci úttörőtábort.

1949

Piacra dobják az egyszínű 24 karátos Elnöki 51-est. Parker leányvállalatot létesít a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Eközben a nagyvilágban...

A Marshall-terv ellensúlyozására Varsóban megalakul a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST). Alapító tagok: Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia és a Szovjetunió. A Német Szövetségi Köztársaság megalakulása1954

Az első Golyóstoll elkészítése. Ezt a tollat Parker Jotternek hívják és ma is gyártják. Tervezője Moholyi-Nagy.

Eközben a nagyvilágban...

Ötéves terv a Hortobágy átalakítására: intenzív mezőgazdasági üzemet kívántak létrehozni, öntözéses földműveléssel, rizstermesztéssel, gyapot, gumipitypang bevezetésével, halastavakkal, középpontban egy új, városias településsel. Ekkor kezdődtek tárgyalások Csehszlovákiával egy közös dunai vízierőmű-rendszer (Bős Nagymaros) felépítéséről. Az IBM elektronikus számológépet dob piacra irodai használatra.

1956

Piacra dobják a Parker 61-et. A klasszikus kontúrok és a stílus meghatározó ebben az időszakban.

Eközben a nagyvilágban...

Rákosi Mátyás bukása, az új első titkár Gerő Ernő. Október 22-én budapesti és vidéki egyetemisták tüntetésre hívják a tömegeket. 23-án több helyen tüntetés kezdődik, az esti órákban Budapest számos pontján tűzharc alakul ki. A kormány a szovjet csapatokat hívja segítségül. 24-én megalakul Nagy Imre második kormánya, a párt új első titkára Kádár János.

1957

Elkezdik gyártani a Parker T-Ball golyóstollat.

Eközben a nagyvilágban...

Magyarország gazdasági segítséget kap a szocialista tábortól, s Nyugatról is a konszolidációhoz.Szovjetunió fellövi a Szputnyik 1-et, s ezzel megindul az űrverseny.1960

Az első Golyóstoll elkészítése. Alapvető változások éve ez az írás kényelme szempontjából: megérkezik a nyomógombos töltőtollak cserélhető betétje. Először a Parker 45-nél jelenik meg az új betét.

Eközben a nagyvilágban...

Brezsnyev felváltja Vorosilovot a Szovjetunió államfői posztján. Magyarországon új lakásfejlesztési tervet hirdettek, az ún. mennyiségi lakáshiány felszámolására.

1962

Világszerte a Különleges Kiadású Tollat VIP-s személyeknek osztják szét. A toll az első olyan amerikai rakétát mintázza, amely űrhajóst vitt fel az űrbe.

Eközben a nagyvilágban...

Befejeződik a magyar és szovjet energiarendszert összekötő Béke villamos távvezeték és a Barátság kőolajvezeték magyarországi szakaszának építése. John Glenn űrhajós körberepüli a Földet

1964

Megjelenik az első Parker 75-ös: ezüstötvözettel és aranyozott szegéllyel készül.

Eközben a nagyvilágban...

Az amerikaiak légitámadást intéztek Észak-Vietnam ellen, megkezdődik a több mint 10 évig tartó háború. A Szovjetunió piacán jelentkező krónikus élelmiszerhiány a magyar agráripar fejlődését jelenti.1965

A Parker 75 gyártását jelentősen meghosszabbítják sikerének és népszerűségének köszönhetően.

Eközben a nagyvilágban...

Nicolae Ceausescu lesz a Román KP első titkára. A politikai viszonyok enyhülésével és az életszínvonal-politika javulásával megindul a turisztikai érdeklődés Magyarország iránt. Sir Winston Churchill halála.

1970

Megjelenik a Parker T-1-es, amelyet majdnem egészében titániumból gyártanak, amely az egyik legellenállóbb, ugyanakkor az egyik legkönnyebb fém.

Eközben a nagyvilágban...

Megnyílik a budapesti metró első szakasza. Szent István születésének 1000. évfordulója. Szovjet-amerikai SALT tárgyalások kezdődnek Bécsben.

1975

Parker piacra dobja a 25 Rozsdamentes Acél sorozatot és a "Lady" Töltőtollat.

Eközben a nagyvilágban...

Felavatják a zánkai úttörőtábort. Átadják a forgalomnak Budapestet a Balatonnal összekötő M7-es autópályát. A Helsinki Egyezmény az "Európai charta" létrejötte, 35 állam képviselőinek aláírásával.1976

Ebben az évben válik a nagyon népszerű Parker "Slinger" igazán sikeressé. A "Toll, amelyet hordasz" szlogennel dobták piacra.

Eközben a nagyvilágban...

A mohácsi csata 450. évfordulója. II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulója. VI. Pál pápa esztergomi érsekké nevezi ki Lékai László apostoli kormányzót.

1978

A Parker Falcont piacra dobják.

Eközben a nagyvilágban...

Az USA elnökének személyes képviselője visszaadja Magyarországnak a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Magyarország megkapta az USA-tól a "legnagyobb kereskedelmi kedvezmény"-t. A világ első "lombikbébije", Louise Brown megszületik.

1981

A "Nyíl" sorozat piacra kerül, ezt pedig az RB1 követi, amelyet utána "Vektornak" neveznek át.

Eközben a nagyvilágban...

A Forum Hotel átadásával befejeződött a Duna-parti szállodasor rekonstrukciója. Ronald Reagan lesz az USA elnöke. Még ez évben Reagan megsebesül egy merénylet során, mint ahogy II. János Pál pápa is. Charles herceg és Lady Diana Spencer összeházasodik.1983

Elkezdik gyártani a Parker mind a mai napig legpazarabb sorozatát: a Parker Premier Range-et 18 karátos aranyból, ezüstötvözetből és zománclakk fedőréteggel.

Eközben a nagyvilágban...

A Magyar Nemzeti Bank megkezdi az 1000 Ft-os címletű bankjegyek forgalomba hozatalát. Ronald Reagan a "Csillagháborús" védelmet erőlteti. Szovjet rakéták lelőnek egy koreai utasszállító repülőt.

1986

A vezetőség megvásárol minden jogot, így azok átszállnak az angliai Newhavenbe.

Eközben a nagyvilágban...

A kormány a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építkezési ütemének felgyorsítása mellett határoz. Mihail Gorbacsov, az SZKP főtitkára a Brezsnyev időszak pazarlását bírálja, s ezzel előhírnöke lesz a kommunizmus bukásának a Szovjetunióban. A csernobili atomreaktor felrobban, s súlyos katasztrófát okoz

1987

A Parker Duofold Centennial piacra kerül a 100. évforduló alkalmából. Egy csapásra a gyűjtők kedvencévé válik.

Eközben a nagyvilágban...

Az MSZMP KB ülésén elismerik az eddigi gazdaságpolitika kudarcát. Az MDF megalakulása. 717 napos Föld körüli útját befejezte a "Szent Jupát" vitorlás, fedélzetén Fa Nándorral és Gál Józseffel. A világútlevél bevezetése Magyarországon.1988

A Parker az írás kitűnőségének 100. évfordulóját ünnepli, s piacra dobják a Parker 88-at. Azóta egy kicsit átformálták, s elnevezték a "Rialto" sorozatnak.

Eközben a nagyvilágban...

Életbe lép a személyi jövedelemadóról, az általános forgalmi adóról és a vállalkozási adóról szóló törvény. Budapesten megalakul a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz). Két új államfő: Szovjetunió – Gorbacsov, Egyesült Államok – Bush

1993

A Gillette Company, mint több más világhíres piacvezetõ termék tulajdonosa felvásárolja a Parker Pen Company teljes részvénycsomagját.

Eközben a nagyvilágban...

Csehszlovákia két önálló országra, Csehországra és Szlovákiára bomlik. II. János Pál pápa „Hungarorum gens” kezdetű bullájával új érsekséggé és metropolitai székhellyé tette a veszprémi püspökséget.Életbe lép a maastrichti szerződés

2000

A milleniumi évben a márka ujjászületik. Új logo, új termékek, új image jelenik meg, mellyel a Parker a fiatalok körében is rendkívüli népszerûségre tesz szert.

Eközben a nagyvilágban...

A Föld népessége 2000-ben 6,1 milliárd fő. A tiszai ciánszennyezés 2000 január 30-án érte el Magyarországot. A kiömlő cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz elpusztította a Tisza élővilágát

A Parker immáron a Sanford Csoport tagja. Így napjaink legnagyobb írószergyártó konszernjének biztos hátterével készül a XXI. század meghódítására.

Kiemelt modell családok

A Parker tollak igényesen kidolgozott íróeszközök, gazdag innovációs történettel és az írott szó fontosságába vetett hittel. Szakértőink az írás művészetének szentelték magukat és a több, mint 130 éves történelmet felhasználva új Parker tollakat fejlesztettek ki, amelyek a modern kultúrát tükrözik, miközben hűek maradnak örökségünkhöz. Fedezze fel azt a Parker tollat, amely a legjobban illik személyiségéhez és írástípusához, a múlt és a jelen idők ihlette kollekcióval.

Mesteri kivitelezés, kifinomult dizájn! Találja meg Ön is a saját íróeszközét!

Fel
Parker
Waterman
Rotring